Monthly Archives: April 2018

Een nieuwe woning zoeken na een echtscheiding.

Tijdens het proces van een echtscheiding staat er veel op je te wachten. Meestal is het niet wenselijk om nog veel langer bij elkaar in een huis te wonen. Dit kan namelijk veel irritaties en onbegrip opleveren wat de situatie alleen nog maar erger kan maken. Een van de partners zal dus op zoek moeten gaan naar een nieuw onderdak. Het advies is om zo snel mogelijk nadat je besloten hebt om te gaan scheiden een andere woonruimte te vinden. In dit artikel geven we inzicht over het vinden van een nieuwe woonruimte en proberen we je een beeld te geven waar je rekening mee moet houden.

Waarom gescheiden wonen?

Elke situatie is anders natuurlijk, maar de meeste echtscheidingsprocedures hebben gemeen dat er spanning is tussen de twee partners. Wanneer je samen in een huis woont kunnen kleine irritaties grote gevolgen hebben. Je hebt te maken met emotionele stress waardoor jij of je partner dingen kunnen doen waar je later spijt van krijgt. In de meeste situaties is het daarom beter om een andere woning te zoeken nadat de echtscheiding bekend is geworden. Op deze manier voorkom je dat spanningen uitlopen in een vechtscheiding, waar uiteindelijk niemand beter van wordt – helemaal je kinderen niet mocht je deze hebben.

 

Wat kun je doen om een nieuwe woning te vinden?

Om zo snel mogelijk een nieuwe woning te vinden kun je verschillende dingen doen. Zo is het geen gek idee om je bij een woningbouwvereniging in te schrijven. Daarnaast moet je samen met je partner besluiten hoe er voor de kinderen gezorgd gaat worden. Indien de kinderen ook bij jou gaan overnachten, is het slim om voor een woning met meerdere kamers te kiezen. Ook zal je moeten nadenken of het kopen of het huren van een woning in het financiële plaatje past. Door eerst een woning te huren geef je jezelf meer tijd om een nieuwe koopwoning te vinden, mocht dat uiteindelijk je doel zijn. Als je eenmaal een nieuwe woning gevonden hebt, heb je wellicht ook hulp bij verhuizen nodig.  

Ik kan geen huis vinden. Wat nu?

Afhankelijk van de omstandigheden kan het soms lastig zijn om een nieuw huis te vinden. Soms wordt dan besloten om toch maar bij elkaar in een huis te blijven woning. Dit is niet altijd even slim, zeker niet wanneer de spanningen tussen jou en je partner hoog liggen. Kijk in dit geval naar de opties om een kamer te huren, of onderdak te vinden bij familie of vrienden of een vakantiewoning te huren op een recreatiepark.

Echtscheiding. Wat van gevolgen heeft het voor mijn bedrijf?

Tijdens een echtscheiding komt er veel op je af. Er zijn veel dingen die geregeld moet worden, zeker wanneer een van de partners een ondernemer is. In dit artikel kijken we naar de rechten van een ondernemer en waar je op moet letten bij de verdeling. Zo zal je er alles aan moeten doen om een kennisachterstand te voorkomen en dien je rekening te houden met het betalen van alimentatie. Lees snel verder wat een echtscheiding nog meer teweeg brengt.

Voorkom een kennisachterstand

Voordat je de echtscheiding officieel maakt is het belangrijk dat je weet wat je te wachten staat. Zeker wanneer je een ondernemer bent zijn er veel haken en ogen waar je rekening mee moet houden. Eventueel is het slim om je accountant te vragen naar eventuele financiële gevolgen voor je bedrijf. Een accountant weet hoe je bedrijf ervoor staat en kan een betere inschatting maken wat een echtscheiding met zich teweeg brengt. Daarbij is het geen slecht idee om een fiscalist in te schakelen voor je onderneming. Een accountant kan je alles vertellen over de nummers en geldzaken, maar een fiscalist heeft een beter overzicht van de Nederlandse wet waar je mee te maken hebt. Het is niet verplicht om deskundig advies in te schakelen, maar het wordt wel aangeraden.

Hoe zit het met alimentatie?

Bij een echtscheiding zal degene die het meest verdient een compensatie moeten betalen voor zijn of haar ex-partner en de kinderen. De hoogte van de alimentatie hangt van verschillende factoren af, waaronder de duur van het huwelijk. Wat veel mensen niet weten is dat de waarde van je onderneming ook een bepalende factor is bij het vaststellen van het alimentatiebedrag. Hoe lager de waarde, hoe lager de alimentatie zal uitvallen. Eventueel kan het interessant zijn om de alimentatie in een keer af te kopen. Wanneer je in de problemen komt met je (ex-)partner over de alimentatie, wat helaas veel gebruikt, loopt het bestaansrecht van je onderneming in gevaar. Kijk dus altijd uit wat je doet.  

Valt mijn onderneming in gemeenschap van goederen?

Het antwoord van deze vraag hangt af van hoe je getrouwd bent. Wanneer je in gemeenschap van goederen bent getrouwd, heeft je partner recht op de helft van de waarde van de onderneming. Ben je met voorwaarden getrouwd dan hangt het allemaal van de gemaakte afspraken af en de naleving ervan.

 

Fiscaal advies bij een echtscheiding

Een echtscheiding heeft veel impact op je directe gezin, je partner en jezelf. Het kan veel stress opleveren door verdriet, maar ook door praktische dingen die geregeld moeten worden. Om een echtscheiding zo goed mogelijk te laten verlopen kan het slim zijn om een deskundige in te schakelen die je helpt met het maken van afspraken tussen jou en je partner en financiële begeleiding geeft. Aangezien een echtscheiding ook een emotionele lading met zich meebrengt, liggen het maken van verkeerde keuzes op de loer. Hoe zorg je ervoor dat een echtscheiding in goede banen wordt geleid?

Waar moet je rekening mee houden

Er zijn veel dingen waar je rekening mee moet houden, waardoor een echtscheiding vaak veel stress oplevert. Ondanks dat de band met je partner op het spel staat is het belangrijk om begrip voor elkaar te tonen en bepaalde afspraken te maken. Tijdens de echtscheiding dien je rekening te houden met het volgende: een echtscheiding kan invloed hebben op de hypotheekrenteaftrek en dat het recht op een hypotheekrenteaftrek helemaal of gedeeltelijk verloren kan gaan wanneer er afspraken worden gemaakt over de rente en de aflossing van de eigenwoningschuld. Heb je een eigen onderneming dan kan een scheiding de onderneming in gevaar brengen. Ook loop je grote financiële risico’s wanneer blijkt dat je het opgebouwde pensioen in een BV moet delen met je (ex)partner. Er zijn veel dingen die je zelf niet altijd kan weten, waardoor het gebruikelijk is om fiscaal advies bij scheiding aan te vragen.

Financiële gevolgen echtscheiding

Afhankelijk van de contracten die voor het huwelijk zijn opgesteld kan een echtscheiding veel financiële gevolgen hebben. Driekwart van de getrouwde mensen zijn getrouwd met gemeenschap van goederen. Alles wat je in dit geval hebt, wordt door tweeën gedeeld. Je zult dan per item moeten beslissen wie wat krijgt. Dit kan heel lastig zijn, zeker wanneer je met ruzie uit elkaar gaat. Daarbij zal je goed moeten kijken naar niet-tastbare bezittingen, zoals een pensioen. Heb je tijdens het huwelijk een pensioen opgebouwd dan zal je deze door tweeën moeten delen. Het is belangrijk dat je binnen twee jaar na het huwelijk formulieren bij je pensioenfonds in te dienen. Doe je dit niet dan zal je alles zelf moeten regelen. Daarbij komt het voor dat de meestverdienende ex-partner geld moet betalen aan de ander. Kom je hier samen niet uit dan bepaald de rechter wat eerlijkheid is. Ook kan het zijn dat je alimentatie moet betalen voor de kinderen die je samen ter wereld hebt gebracht. Heb je een eigen bedrijf? Vraag aan je accountant wat van financiële gevolgen de echtscheiding voor je bedrijf kan hebben.