Fiscaal advies bij een echtscheiding

Een echtscheiding heeft veel impact op je directe gezin, je partner en jezelf. Het kan veel stress opleveren door verdriet, maar ook door praktische dingen die geregeld moeten worden. Om een echtscheiding zo goed mogelijk te laten verlopen kan het slim zijn om een deskundige in te schakelen die je helpt met het maken van afspraken tussen jou en je partner en financiële begeleiding geeft. Aangezien een echtscheiding ook een emotionele lading met zich meebrengt, liggen het maken van verkeerde keuzes op de loer. Hoe zorg je ervoor dat een echtscheiding in goede banen wordt geleid?

Waar moet je rekening mee houden

Er zijn veel dingen waar je rekening mee moet houden, waardoor een echtscheiding vaak veel stress oplevert. Ondanks dat de band met je partner op het spel staat is het belangrijk om begrip voor elkaar te tonen en bepaalde afspraken te maken. Tijdens de echtscheiding dien je rekening te houden met het volgende: een echtscheiding kan invloed hebben op de hypotheekrenteaftrek en dat het recht op een hypotheekrenteaftrek helemaal of gedeeltelijk verloren kan gaan wanneer er afspraken worden gemaakt over de rente en de aflossing van de eigenwoningschuld. Heb je een eigen onderneming dan kan een scheiding de onderneming in gevaar brengen. Ook loop je grote financiële risico’s wanneer blijkt dat je het opgebouwde pensioen in een BV moet delen met je (ex)partner. Er zijn veel dingen die je zelf niet altijd kan weten, waardoor het gebruikelijk is om fiscaal advies bij scheiding aan te vragen.

Financiële gevolgen echtscheiding

Afhankelijk van de contracten die voor het huwelijk zijn opgesteld kan een echtscheiding veel financiële gevolgen hebben. Driekwart van de getrouwde mensen zijn getrouwd met gemeenschap van goederen. Alles wat je in dit geval hebt, wordt door tweeën gedeeld. Je zult dan per item moeten beslissen wie wat krijgt. Dit kan heel lastig zijn, zeker wanneer je met ruzie uit elkaar gaat. Daarbij zal je goed moeten kijken naar niet-tastbare bezittingen, zoals een pensioen. Heb je tijdens het huwelijk een pensioen opgebouwd dan zal je deze door tweeën moeten delen. Het is belangrijk dat je binnen twee jaar na het huwelijk formulieren bij je pensioenfonds in te dienen. Doe je dit niet dan zal je alles zelf moeten regelen. Daarbij komt het voor dat de meestverdienende ex-partner geld moet betalen aan de ander. Kom je hier samen niet uit dan bepaald de rechter wat eerlijkheid is. Ook kan het zijn dat je alimentatie moet betalen voor de kinderen die je samen ter wereld hebt gebracht. Heb je een eigen bedrijf? Vraag aan je accountant wat van financiële gevolgen de echtscheiding voor je bedrijf kan hebben.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *